KANSER TEDAVİSİNDE BESLENME

 

Kanser tedavisi sırası ve sonrasında hastaların kaliteli beslenmesi ve bol su tüketmesi gerekiyor. Tedavi esnasında kullanılan ilaçların bir an önce vücuttan atılması için günde en az 3 litre su tüketilmesi gerekiyor.

Sık aralıklarla, azar azar su içilmeli. 

 

Beslenmede doymuş yağlardan uzak durmak, Omega 3'ten zengin zeytinyağını yemeklerini de bolca bulundurmak gerekiyor.

 

Karbonhidrat kaynağı olarak basit karbonhidratlardan ve şekerden kaçınıp, tam tahıllı ekmek, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerekiyor. 

Sağlıklı olmak için haftada 3-4 kez, en az 30 dakika egzersiz yapılması gerekiyor. 

 

Kemoterapi tedavisi sırasında kaliteli beslenmeye ve kaliteli protein alımına dikkat etmek gerekiyor. Antioksidanlardan zengin beslenme, yani sebze ve meyvenin her öğünde sıkça tüketilmesi gerekiyor.

 

Meyve ve sebzeler; A, C ve E vitamini ile selenyum gibi antioksidanlar içeriyor. Antioksidanlar da kanser oluşumuna yol açan serbest radikallerin normal hücrelere zarar vermesini engelliyor. Antioksidan alımını artırmak için günde en az 3-4 porsiyon meyve ve bol çiğ sebze tüketmeye özen gösterin.

 

Kemoterapinin Yan Etkilerini Suyla Yok Edin!!

Kemoterapinin yan etkilerinden biri de cilt kuruluğudur. Bu nedenle bu süreçte bol sıvı tüketmeniz önemli. 

 

Proteinsiz Kalmayın!!

Kanserken tümör hücrelerinden salınan bazı maddeler nedeniyle kas yıkımı meydana geliyor ve hücrelerin yenilenmesi ile onarımı için çok önemli bir besin öğesi olan proteine olan ihtiyaç artıyor. Bu yüzden her öğünde protein kaynaklarına yer vermeniz çok önemli. Örneğin yumurta çok kaliteli bir protein kaynağıdır. Ayrıca sabahları 1-2 dilim peynir, ana öğünlerin en az birinde et, tavuk, balık veya kuru baklagiller gibi protein kaynaklarına da yer verilmelidir. Gün içinde 2-3 porsiyon süt-yoğurt tüketerek günlük protein alımını artırabilirsiniz.

 

Enerji İçin Karbonhidrat Şart!!

Nişasta ve şeker besinlerde bulunan karbonhidratlar grubuna giriyor. Nişasta; tahıllarda, patateste ve kuru baklagillerde bulunuyor. Şeker de meyvede, sütte ve tatlı besinlerde. Metabolizmanın ana enerji kaynağını karbonhidratlar oluşturuyor. Bu nedenle, kanser tedavisi sürecinde artmış olan enerji gereksinimini karşılayabilmek için her öğünde 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketilmeli ve öğünlerde çorba, tam buğday makarna gibi diğer bazı karbonhidrat kaynaklarına yer verilmeli.

 

Bu Besinleri Tüketmeyin!!

 

Kemoterapi esnasında doğru şekilde beslenmek yaşamsal önem taşıyor. Kemoterapi gören kişilerde greyfurt kemoterapi ilaçları ile etkileşime girerek bunların etkinliğini azaltacağı için bu kişilere greyfurt tüketimi önerilmez. Ayrıca bu süreçte ağız içerisinde aşırı hassasiyet oluştuğu için domates, limon gibi asitli yiyecekler ve acılı baharatlar da tüketilmemeli. 

Onkoloji beslenmesini detaylı şekilde planlamak ve hayata geçirmek için mutlaka onkoloji diyetisyeni ile beraber planlama yapınız.

 

Uzm. Dyt. Aslıhan ŞAHİNER