Sağlık Beslenmenin Püf Noktaları
Bedenimizi beslediğimiz enerjiler, duygular ve besinlerin oluşturduğu negatif etkilerden kurtulmamız sağlıklı olmanın ilk şartıdır.
Gün boyu etkisi altında olduğumuz yüksek elektrik yükü, hazır gıda ve katkı maddeli gıdalar, tarım ilaçları, şehir hayatının getirdiği yükler beden kimyamızı olumsuz etkiler.
Hastalıkların bedende hakim olmasının yegane nedeni duygular ve duygusal etkiler altında sürdüğümüz yaşam biçimimizdir.
Oysa tüm sistem bizi korumak üzere çalışır. Bedende bağışıklık sistemi ve yenilenme mekanizmaları bizi ayakta tutmak için uğraşırlar. Sağlığı korumak, hastalıkların teşhisinden dahi daha kolaydır.
Koruyucu ve katkı maddesi eklenmiş tüm gıdalar hazır çorbalar hazır yoğurt, bazı peynir çeşitleri süt ürünleri hazır dondurma, bisküvi, bazı çikolata çeşitleri. Beyazlatılmış un, tuz, şeker. Rafine edilmiş yağlar, margarinler hazır soslar, ketçap, mayonez. Glikoz ve mısır şurubundan yapılmış tatlı ve reçeller. Tüm light ürünler, gazlı içecekler. Hazır meyve suları, tatlandırıcı ve renklendirici eklenmiş şekerler, sakızlar. İyi tarım ve organik sertifika içermeyen yani kontrol edilemeyen taze meyve sebzeler ve tahıllar birçok zincir market iyi tarım sistemi ile kimyasal ilaç, hormon ve tohumları takip edebilmektedir. Bunun dışındakiler kontrol dışıdır. Çiftliklerde suni yemle beslenen ve ilaç alan tavuk, tavuk yumurtaları. Denizlerde oluşturulan dalyanlarda ve tatlı sularda suni yemle yetiştirilen balıklar. Çiftliklerde yetiştirilen suni yem ve ilaç takviyesi ile yetiştirilen büyük ve küçükbaş hayvanlar. GDO kökenli gıdaların tamamı ( örneğin mısır, soya, susam, domates vb…)Sucuk, salam, sosis gibi büyük oranda katkı maddeleri ve karma etlerle hazırlanan besinler. Midye, istiridye gibi deniz bulunan ağır metalleri bünyesine alan yiyecekler. Defalarca kullanılan kızartma yağları ile hazırlanan besinler. Fast-food gıdaların tamamı. Aşırı deterjan kullanımı. Ev temizliğinde kullanılması sakıncalı olan, çamaşır suyu, aşırı kimyasal içeren temizleme materyalleri, beden temizliğinde kullanılan şampuan, vücut losyonu gibi ürünler. Polyester yani naylon içeren tüm iç ve dış giyim malzemeleri. Evlerde kullanılan kurşun ve ağır metal içerikli boya malzemeleri. Mikrodalga kullanılarak ısıtılmış tüm yiyecekler.
Ne yiyeceğinizi ve evinize ne alacağınızı şaşırdınız öyle değil mi?
Peki, daha önemlisi şu ana kadar yediğiniz, içtiğiniz, giydiğiniz ve kullandığınız bu listede yer alan malzemelerin sizi hasta etme olasılığı olmasına şaşırmadınız mı?
Şunu diyebiliriz; hayat şartları, ekonomik yapı, zamanın kısıtlılığı ve değişen yaşam biçimleri bizi kendimizi görmezden gelmeye iten sebeplerdir. Kendimizi önemsemezsek, dış dünya bize şekil verip yönetirse ne olur?
Aslında biliyor musunuz, beden dur diyene kadar koşturur dururuz.
Ne zaman ki bir hastalık olur, bizim bedenimizde olmasa da kıymet verdiğimiz birisi hasta olunca, birçok koşuşturma önemini yitirebilir.
Şimdi gelin beraberce daha sade ve daha sağlıklı yaşamanın inceliklerine bakalım.
Doğayı, doğal olanı, maneviyatı, iç huzuru, dengeli bir yaşamı, hareketli bir bedeni, kendimize özenli davranmayı öğrenmemiz gerekiyor. Doğanın yarattığı şekli korunan yiyecekler. Organik ve iyi tarım ile takip edilebilen taze sebze meyveler, kabuklu yemişler (fındık, fıstık, ceviz vb… ) baklagiller, işlenmemiş tahıllar.
Doğal yollarla sıkılmış yağlar. (soğuk sıkma veya sızma yağlar) Doğal ortamda gezerek otlanan hayvanlardan elde edilmiş, et, süt, peynir. Doğal ortamda gezen tavuk ve yumurtaları. Doğal yolla beslenmiş veya yakalanmış balıklar ve deniz ürünleri. Kemik suyu ile yapılmış çorba ve yemekler. Mevsimin sebze ve meyveleri, mevsim dışında tüketim bedenin dengesini bozabilir. Kristalleşmiş ve doğal formu korunarak elde edilmiş kaya tuzları. Beden temizliğinde doğal sabun, kese, lif kullanımı. Belli aralıklarla hamam ve buhar banyosu yapmak. Yılda iki defa karaciğer ve bağırsak temizliği uygulamak *İçecek olarak alkali ve canlı sular. (cam şişede, kristal taşlarla suları canlı hale getirebilirsiniz.)
Hepimiz yemeyi içmeyi güzel sofra sohbetlerini severiz. Elbette hayattan keyif alırken onun bize sunduğu farklı lezzetleri de tadacağız. Ancak kararında tüketmek bedenimizi daha mutlu kılar.
Hamur işleri kızartmalar mangalda pişen tüm yiyecekler. Kahve, siyah çay, alkol, meyve, tatlılar. Aşırı et ve hayvansal protein tüketimi. Yağ (tereyağı, kaymak vs)
Modern dünyanın yiyecek formunda sunduğu suni gıdaların yarattığı tatminsizlik duygusu bizi daha çok yemeye ve bedene daha fazla yük verir hale getirdi. Yaşadığımız hayatın yarattığı tatminsizlik hali sofralarımıza da yansıdı. Duygusal bir türlü huzur bulamayan yeni çağ insanı tüketime sevk edilerek kendinden uzaklaştırıldı. Yediğimiz içtiğimiz yapaylaştıkça ilişkilerimiz ve yaşadıklarımızda sunileşiyor. Bizi hasta eden hem yediklerimiz hem de hissettiklerimiz. Esasen sağlıklı beslenmenin püf noktaları tek bir besine bağlı değildir.
Hayatınızı dönüştürmeye yediklerinizden veya hissettiklerinizden başlayabilirsiniz, hayat bir bütündür.
Leave a Comment