Baharatların sağlığımıza faydaları:

    Sofralarımızın vazgeçilmezi olan baharatlar günlük yaşamda  her tür yemekte, tatlılarda, çaylarda, kahvelerde ve daha birçok alanda kullanılabiliyor. Baharatlar pek çok antioksidanı içerisinde bulundururken, metabolizmayı da hızlandırıcı etki yapabiliyor. Yapılan araştırmalara göre, baharatlar, insan vücudundaki rahatsızlıkların tedavisi için ilaç niteliğinde rol alabilmektedir.

  

Diyet yaparken özellikle kullanılması gereken baharatlar:

TARÇIN:

Yemeklere ayrı bir tat vermesinin yanında sindirim sistemini rahatlatıyor, bağırsak hareketlerini düzenliyor ve hazmı kolaylaştırıyor.

 Düzenli kullanıldığında şeker ataklarını baskılayan, insülin hormonunu destekleyen bir etkisi olduğu kan şekerinin dengelenmesinde kullanılır ve Tip 2 diyabet hastalarının aynı zamanda en büyük yardımcısıdır.

Ara öğünlerinizde dilimlenmiş meyvelerinize, yoğurt veya sütünüze ekleyerek gün içerisinde kullanarak alternatif bir lezzet olarak kullanabilirsiniz.

 

 

ZERDEÇAL:

Sadece zerdeçal kullanıldığında etkisi düşük olması nedeniyle emilimini ve etkisini artırmak için karabiber içinde bulunan doğal bileşenlerle birlikte kullanılmalıdır.

Mide bulantısı ve hazımsızlık tedavisinde, diş çürüklerinin önlenmesinde, iritabl bağırsak sendromunu hafifletmede ve kilo vermeye yardımcı olmaktadır.

 

KEKİK:

Kokusu ve lezzeti ile balık, et, sebze yemekleri ve salataların vazgeçilmezi şifalı bir bitki olan kekik sağlığımız için oldukça faydalıdır.

Özellikle çayını düzenli bir şekilde tüketildiğinde sindirimin düzenlenmesinden, romatizma ağrılarına ve  uykusuzluğa iyi gelerek günlük yaşamda enerji vererek zinde kalınmasını sağlar. Stresi azaltıp sakinleştirici gibi olumlu özelliği de vardır.

Kekik aynı zamanda iştahın açılmasına yardımcı olur ve aşırı zayıf olup kilo almak isteyenler kekikten faydalanabilirler.

 

KİMYON:

   Vücut metabolizması için yaralı etkileri bulunan kimyonun bileşiminde carvon içerikli uçucu yağ, sabit yağ, tanen, albümin, rezin yer alır. İçeriğindeki bileşenlerle  bağışıklık sistemini de desteklemektedir.

 Yapısındaki esansiyel yağlardan dolayı kendine özgü tat ve keskin bir kokuya sahiptir ve bu yüzden et yemeklerinin listesinde ilk sıralarda yer alırken sebzelerde, çorbalarda, pilav ve içeceklerde kullanılır.

 

SUMAK:

Sumak çok iyi bir antioksidandır ve vücudunuzda biriken toksinleri atılmasına yardımcı olur.

Sumak kandaki şeker miktarını dengeler bu özelliği sayesinde özellikle diyet yaparken aniden gelen ve bastırması bir hayli güç olan tatlı krizlerinin önüne geçilmiş olur. Böylece şekerli gıdalardan uzak durmanız kolaylaşır.

Genellikle baharat olarak kullanılan sumağı salatalarınızda ve yemeklerinizde tüketebilir ya da kaynatıp suyunu içebilirsiniz.

 

NANE:

Nane bol miktarda kalsiyum, B vitamini ve potasyum içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek üst solunum yolu ile alakalı hastalıklara karşı şifa kaynağıdır. Keskin ve güçlü aroması burun tıkanıklarını, bronşları ve ciğerleri rahatlatır.

Hazımsızlık çeken mideler için doğal bir yatıştırıcıdır. Günde içilen bir bardak nane çayı mide rahatlamasına ve ağrısına iyi gelmektedir.

Günlük beslenmemizde çorba, salata ve soslarda sıklıkla kullanılabilir.

 

ZENCEFİL:

Zencefil kan şekerini düzenleyici olduğu gibi magnezyum açısından da zengin bir baharattır. Aynı zamanda doğal bir anti-inflamatuardır, kanser, diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklardan korunmada cok etkili olan bu mucizevi besinin bazı laboratuvar testlerinde kanser kök hücrelerini öldürdüğü bile bulunmuştur. İltihap önleyici etkisi ile özellikle eklem iltihaplarına karşı oldukça faydalıdır.

Yaygın olarak kemoterapi ve gebelikten kaynaklanan bulantıları ve kusmaları önlediği için önerilen zencefil migren ağrıları da dahil olmak üzere her türlü sağlık sorunlarına iyi gelir.

Günlük beslenmemizde öğütülmüş zencefil, tatlılarda kullanılabilir ve çay olarakta tüketilebilir.

 


ACILI BAHARATLARIN YARARLARI VE ZARARLARI NELERDİR?


KIRMIZI BİBER:


Yararları:  Tadıyla yemeklerimizi bir kat daha lezzetlendiren kırmızı biber hoş rengi ile gözlere de hitap eder. Güçlü antioksidanlara sahip olmasından dolayı vücudumuzda oluşan toksin maddelerin birikmesini engelleyerek temel maddesi olan kapsaisin bedenimizi kansere karşı zırh gibi korur.


Kırmızı bibere acılık veren içerisinde bulunan capsaicin maddesidir ve bu madde metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına yardımcı olur.


C vitamini açısından zengin olup deposu sayesinde vücudumuzun kollagen yapımında önemli rol oynar. Vücudumuzun en önemli bağlayıcı maddesi olan kollagenin yenilenmesini ve sağlıklı bir cilde, tırnaklara, daha esnek tendon ve kan damarlarına neden olur.

    

Bir baharat olmasına rağmen, acı biber midenizi iyileştirmede yardımcıdır. Bu güçlü         baharat, mide ve bağırsaklarınızı uyarır. Mide özsuyunu akışkanlığını artırarak enzim üretimini çoğaltır ve salya üretimini artırıp hazmı kolaylaştırır.


Zararları:Bazı bağırsak hastalıklarında yan etkiler oluşturabilmektedir. Reflü ve gastrit gibi hastalıklarda acı biberin üzerine su tüketildiğinde rahatsızlıklar yaşanabilir.


Bazı insanlarda kaşıntılar ve deri hassasiyetine yol açabilmektedir. Hemoroit problemleri ve ülserde yanmalar yapabilmektedir. Ağızda ve dilde papillalarda oluşacak anlık yanmalarla hasarlara neden olabilir ya da papilla hissizliği yaratabilir.

 

 

KARABİBER:

Yararları: Hoş kokusu ve lezzetiyle her yemeğe yakışan bir baharat olan karabiber sindirime yardımcıdır. Karabiberin içerisinde bulunan maddeler insan kanser hücrelerini öldürmede ve kansere karşı savaşın önemli neferleri doğal öldürücü hücrelerin aktivitesini artırmada etkilidir.  Terlemeyi artırarak diüretik etki gösterir. Günlük beslenmemizde et yemeklerini marine etmek için iyi bir tercihtir.

 

Zararları: Acı bir baharat olduğu için yemeklerde fazla kullanıldığında midede yanmalara neden olabilmektedir. Bu yanma hissi geçici bir etkidir.

Karabiber mideyi rahatsız ederek bazı gastrointestinal hastalıklara neden olabilir. Eğer ülser ve gastrit gibi mide sorunları yaşıyorsanız karabiber tüketmemeniz gerekir.

Aşırı tüketildiğinde vücut ısısında yükselmelere neden olur. Yaz aylarında havanında vermiş olduğu sıcaklıkla birlikte burun kanamalarına ve kalp çarpıntılarına neden olması karabiberin zararları arasındadır.

 

Yemeklerinizin lezzetine lezzet katın!