HİPERTANSİYONDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?

 

 Hipertansiyon Nedir? : Kan basıncının normal değerlerden yüksek olmasıdır. Bunu da şöyle açıklayabiliriz;

 

Sistolik kan basıncının (büyük tansiyon) 120 mmHg ve diastolik kan basıncının (küçük tansiyon) 80 mmHg ve altında olması normal,

 

Sistolik kan basıncının 120-139 mmHg ve diastolik kan basıncının 80-89 mmHg olması sınırda veya hafif yüksek tansiyon,

 

Sistolik kan basıncının 140 mmHg ve diastolik kan basıncının 90 mmHg veya üstünde olması hipertansiyon (yüksek tansiyon) olarak değerlendirilir.

 

Hipertansiyonu önlemek için beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz ?

 

***    Beden ağırlığının arzu edilen sınırın üzerinde olmaması gerekir. Ailede hipertansiyon öyküsü olanların BKİ : 20-25 arasında olmalıdır. BKİ şöyle hesaplanabilir. BKİ = Ağırlık

 

 

Bu da Diyet Uzmanı tarafından hazırlanan düşük kalorili, dengeli, yeterli diyet ve düzenli fiziksel egzersiz ile sağlanabilir.

 

***   Günlük tuz tüketimi 4-6 g ( yaklaşık 2 çay kaşığı) kadar olmalıdır. Yemeklerimizi tuzsuz, ekmeğimizi de az tuzlu ve kepekli olarak tüketmemiz yeterlidir. Yemeklerde potasyumdan zengin maydanoz, kekik, nane, dereotu, limon suyu, soğan gibi tat vericilerin kullanımı hem yemekte tuzun eksikliğini bir ölçüde giderir hem de tansiyonu ayarlar.

 

***   Diyette doymuş yağ asitlerini çok içeren tereyağı, sadeyağı, iç yağı ve katı margarin kullanılmamalıdır. Daha çok zeytinyağı, ayçiçekyağı, fındık yağı ve mısırözü yağı kullanılmalıdır.

 

***   Salam, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri, hazır gıdalar ( hazır çorbalar, soslar, ketçap, mayonez ), zeytin ( diyet veya normal) , salamura yiyecekler , turşular

 

TÜKETİLMEMELİDİR!!!

 

***   Eğer alkol tüketimi varsa; günlük alımı 28 gramla sınırlandırılmalıdır. Bu da 60 cc rakı, viski gibi sert içki veya 200 cc şarap veya 500-700 cc biraya eşdeğerdir.

 

 

BÜTÜN KRONİK HASTALIKLARDA OLDUĞU GİBİ  EGZERSİZ HASTALIĞIN KONTROLUNDE YARAR  SAĞLAR!!!

 

 

UZM. DYT ASLIHAN ŞAHİNER